Чого не слід робити, коли завітала податкова перевірка
09.05.2023

 

Неодноразово стикалася із ситуаціями, коли власники/керівники бізнесу робили помилки, які лише погіршували відносини з податковою й ускладнювали розв’язання податкових питань. Тому спираючись на власний досвід, я написала декілька основних помилок, які не варто робити бізнесу під час перервірок, аби не ускладнити їх оскарження, якщо виникне така потреба.

  1. «Бути чи не бути, отут питання». Моя порада – бути! Коли завітає перевірка, а власника/керівника/уповноваженої особи немає на місці (у зв’язку із хворобою, відпусткою або відрядженням) – це, згідно із законом, не причина для її перенесення. Перевірка все одно відбудеться.
  2. Допускати чи не допускати, знов питання… Не допускати перевіряючих – це не вихід. У ПКУ вказано, що
    платник податків ЗОБОВ’ЯЗАННИЙ допустити перевіряючих у разі наявності підстав для її проведення та за умови пред’явлення або надсилання таких документів:
  • направлення на проведення перевірки;
  • копії наказу про проведення перевірки;
  • службових посвідчень осіб, які зазначені у направленні на проведення перевірки.

Законною підставою недопущення посадових осіб до проведення перевірки є непред’явлення або ненадсилання платнику податків вищевказаних документів, а також якщо вказані документи були оформлені з порушенням норм закону. Відмова від допуску на інших підставах НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ.

  1. Відмовлятися чи не відмовлятися, ще одне питання… Якщо ви відмовитеся від підписання акту – інспектор просто надішле його рекомендованим листом.

А якщо ви не надасте відповідь про отримання акту – акт автоматично вважатиметься підписаним. Саме тому, краще не відмовлятися від підписання, адже від штрафів це не врятує. А от відмова від підписання може стати лише додатковою проблемою для керівника. Пам’ятайте! Відсутність самого підпису на акті перевірки не має нічого спільного зі згодою чи незгодою з висновками перевіряльників, викладеними у ньому. Таку незгоду платник висловлює шляхом подання заперечень до акта.

І наостанок ще декілька порада від мене‼️ По-перше, якщо завітала податкова перевірка, одразу телефонуйте податковому адвокату. По-друге, дізнайтеся мету перевірки, що саме збираються перевіряти. Може так статися, що період який хочуть перевірити вже був закрит іншою перевіркою або діяв мораторій. Це єдина законна підстава недопуску перевіряючих. Тому уважно ознайомтесь із всіма документами. І по-третє, надання документів під час податкової перевірки має бути пов’язано ВИКЛЮЧНО з предметом такої перевірки. Тому знову наголошую будьте уважні, а краще звертайтеся до мене 😉. Я як Партнерка юридичної компанії «Праве діло» супроводжу перевірку та оскаржу її результати.